loading... 

Super User

Super User

Saturday, 22 June 2013 10:10

Κατασκευή αυλού

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΑΥΛΟΥ

(ευρωπαϊκό κούρδισμα)

Μελέτη-κατασκευή

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΥΔΕΑΣ-ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εργαστήρι ήχου ''ΑΥΛΟΣ''

 

Πιστεύοντας πως η γνώση πρέπει να είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όσους ενδιαφέρονται , δίνουμε πρόσβαση και παραθέτουμε εδώ τον τρόπο κατασκευής με σχέδια όλης της σειράς ανοιχτών αυλών (fa-sol-la-sib-do-re-mi) ευρωπαϊκού κουρδίσματος. Έτσι έχει ο καθένας την ευκαιρία να κατασκευάσει μόνος του και με ακρίβεια τους παραπάνω αυλούς-φλογέρες η να ρωτήσει και ζητήσει την βοήθεια μας ελεύθερα για οποιαδήποτε απορία έχει.
Αυτή η μελέτη έχει γίνει βάση συγκεκριμένων μαθηματικών τύπων, έχει επαληθευτεί στην πράξη και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.
Βέβαια, μια τέτοια κατασκευή μπορεί να πραγματοποιηθεί με μια σχετική επιτυχία χρησιμοποιώντας και την εμπειρική γνώση που είναι ''παρόν'' χιλιάδες χρόνια στα χέρια των λαϊκών πρακτικών οργανοπαικτών του λαού μας και άλλων λαών.

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

  • Η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε είναι τo χιλιοστό(mm)
  • Τα νούμερα επάνω από τον αυλό υποδεικνύουν την διάμετρο της κάθε οπής.
  • Τα νούμερα κάτω από τον αυλό υποδεικνύουν την απόσταση από το κάτω άκρο του αυλού έως το κέντρο της κάθε οπής.

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΑΥΛΟΥ
Τα υλικά κατασκευής ενός αυλού μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με την δυνατότητα του ενδιαφερομένου στην πρόσβαση του σε αυτά. Έτσι μπορούμε να κατασκευάσουμε ανοιχτούς αυλούς από υλικά ξύλου αλλά και βιομηχανικά υλικά.

Υλικά ξύλου

  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα είδη ξύλου αλλά όχι με την ιδία επιτυχία στην ποιότητα του ήχου που θα παραχθεί από το όργανο.
  • Τα ποιο ''καλόηχα'' ξύλα είναι εκείνα που προέρχονται από δέντρα οπορωφόρα και περισσότερο εκείνα που παράγουν καρπούς με κουκούτσι. Αυτά είναι: Κερασιά, βερικοκιά, μουσμουλιά, αμυγδαλιά, αχλαδιά, ελιά, κρανιά(με την κόκκινη κρανιά οι Βούλγαροι οργανοποιοί κατασκευάζουν kaval, γκάιντες) και άλλα.
  • Γεμάτος και διαυγής ήχος βγαίνει και από το καλάμι αρκεί να είναι σκληρό και ξερό, ένα υλικό που έχει μονοπωλήσει σχεδόν την ελληνική ύπαιθρο λόγο της ευκολίας κατασκευής(είναι ''κούφιο'', δεν χρειάζεται τρύπημα)αλλά και της αφθονίας του. --Το baboo είναι και αυτό ένα υλικό παρεμφερές στην παραγωγή του ήχου με το καλάμι.
  • Ένα πολύ ενδιαφέρων ξύλο είναι το πυξάρι(ο αρχαίος πυξός) που έχει χρησιμοποιηθεί τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη για την παραγωγή της πρώτης μορφής κλαρίνων (chalumeau)όπως τα γνωρίζουμε σήμερα(Albert System).

Βιομηχανικά υλικά

  • Πολλά υλικά κατασκευής από αυτά είναι κατάλληλα αρκεί να πληρούν την σωληνωτή διατομή αλλά και τα αριθμητικά στοιχειά που αναφέρονται στα σχεδία(το ίδιο ισχύει και για τα υλικά από ξύλο, καλάμι κλπ)
  • Αυτά είναι: διάφοροι σωλήνες από χαλκό, ορείχαλκο, αλουμίνιο(προσοχή στις καρκινογόνες επικαλύψεις), καθώς και σωλήνες που προέρχονται από κάθε είδους πλαστικά παράγωγα.
  • Η γνώμη μας είναι ότι ο ήχος που παράγεται από τα πιο πάνω υλικά είναι αρκετά καλός και γεμάτος αλλά κατώτερος από τον ζεστό ήχο που ''βγαίνει'' από ένα ζωντανό οργανισμό όπως το ξύλο.
Tuesday, 18 June 2013 14:39

Συνέντευξη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΑΠΟ κ. ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ μουσικός, συνθέτης, ερευνητής της Ελληνικής μουσικής

1. Ποια τραγούδια ακούγονται στην περιοχή σας;

Διάφοροι σκοποί και τραγούδια. Κυρίως Πωγωνήσιοι συρτοί αργοί και γρήγοροι , σκοποί με σύνθετους ρυθμούς όπως η Πέρδικα, το Μπερατι, και λιγότερο τσάμικα και Ζαγορίσια. Επίσης , μελωδίες στα τρία που ακούγονται όμως περισσότερο στην Θεσπρωτία.

2. Ποια μουσικά όργανα τα συνοδεύουν;

Κλαρίνο, βιολί, λαούτο και ντέφι, η κλασική δηλαδή σύνθεση ορχήστρας που συναντάμε στην Ήπειρο τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια .
Τα τελευταία χρόνια συναντάμε και όργανα ηλεκτρικά όπως αρμόνιο, ηλεκτρική κιθάρα και άλλα, που προδίδουν έναν κακώς νοούμενο μοντερνισμό.
Οι συνήθεις δηλαδή νεωτερισμοί με πρόσχημα την «εξέλιξη», που υιοθετούμε πάντα με λάθος τρόπο, πιθηκίζοντας για οτιδήποτε «νέο». Aπό την άλλη στο όνομα της αυθεντικότητας βλέπουμε το φαινόμενο της απόρριψης παρεμβάσεων (έτσι κι αλλιώς γίνονται και θα γίνονται πάντα) δαιμονοποιοντας το «καινούργιο» (κυρίως από ορισμένες τάξεις παραδοσιακοπληκτων «φωστήρων») φτάνοντας στα όρια της δεισιδαιμονίας.

3. Ποιοι μουσικοί και τραγουδιστές από το τόπο σας ασχολήθηκαν με την παραδοσιακή μουσική;

Η Ήπειρος είχε και έχει παρά πολλούς και καλούς μουσικούς και τραγουδιστές. Κάποιοι από αυτούς παλαιότεροι και νεότεροι είναι ο Κίτσος Χαρισιάδης ,ο δάσκαλος του Πέτρου Χαλκιά και κορυφαίος κλαρινοπαίχτης Φίλιππας Ρούντας, Γιώργος Μπραχόπουλος, η οικογένεια των Χαλιγγιανέων (Βαγγέλης, Θανάσης κ.λ.π) ο Ναπολέων Δάμος, ο Φίλιππας Φιλιππίδης από την Κόνιτσα με τους γιους του Νίκο και Κώστα ,ο κορυφαίος λαουτιέρης Χριστόδουλος Ζούμπας ,ο Αχιλλέας Χαλκιάς, ο Αυγέρας Μπάος ,από το Μέτσοβο. Επιπλέον, ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Βαγγέλης Σούκας ,ο «προπολεμικός» Νίκος Τζάρας από την Πρέβεζα ,η οικογένεια των Φακεων (Λάλος) , ο πολύ μεγάλος δεξιοτέχνης στο βιολί Πέτρος Χαλιγιάννης (Πετρεφ),καθώς και ο Κέριμης επίσης στο βιολί , οι Χαλκιάδες (Νίκος ,Φώτης ,Τάσος , Κυριάκος),ο Λάζαρος Ευθυμίου , ο Μάνθος Σταυρόπουλος στο ντέφι , ο Νίκος Ράρρας από τα Τζουμέρκα και άλλοι πολλοί άγνωστοι αλλά εξίσου σημαντικοί.

4. Υπάρχουν τώρα νέοι που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική;

Υπάρχουν, βεβαίως, πολλοί νέοι που ασχολούνται , με λιγότερα όμως ερεθίσματα καθώς και με μια σημαντική απώλεια από γενιά σε γενιά , του τοπικού ύφους και χρώματος που είχαν παλαιότεροι μουσικοί.
Αυτό νομίζω συμβαίνει λόγο της μη επαφής τους με τους τόπους που δημιουργήθηκαν αρχικά οι μουσικές αυτές και κυρίως λόγο της κακά οργανωμένης μουσικής παιδείας.
Μεγάλο ρόλο έχουν παίξει η έλλειψη βιωμάτων , η αστικοποίηση , και η γρήγορη και έτοιμη πληροφορία , που απομακρύνει από την βάσανο της προσπάθειας που καταβάλει κάποιος για να μάθει κάτι. Έτσι βλέπουμε περνώντας οι γενεές σιγά σιγά να απλοποιούνται, ακόμα και να χάνονται τα «παλιά» μουσικά «μοτίβα» .Οι βαθύτερες αιτίες είναι πολλές και σύνθετες και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να εκτεθούν περισσότερο στην σελίδα σου.

5. Εσείς πότε αρχίσατε να ασχολείσθε με την παράδοση;

Από τα 10 μου χρόνια ξεκίνησα να παίζω και να κατασκευάζω αρχικά φλογέρες, αργότερα πήρα στα χέρια μου ένα κλαρίνο και από την εφηβεία μπήκα στον επαγγελματικό χώρο.
Είμαι αυτοδίδακτος μουσικός και προσπαθώ να παίζω περισσότερο με το συναίσθημα, τα βιώματα , την ψυχική διάθεση, την άμεση επαφή με τον ακροατή-θεατή και τις εικόνες που έχω μέσα μου απορρίπτοντας στοιχεία που οδηγούν σε σημερινού τύπου ψευδείς καταστάσεις οπτικοακουστικής μετάδοσης εντυπώσεων . Από δεκαεπτάχρονος άρχισα την επαγγελματική μου ενασχόληση παίζοντας σε πολλά τοπικά παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα , πανηγύρια ,γάμους συναυλίες, κάνοντας προσωπική δισκογραφία , καθώς και πολλές τηλεοπτικές κα ραδιοφωνικές εκπομπές.
Έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό πολλές φορές, παρουσιάζοντας την Ελληνική λαϊκή μουσική σε ξένο κοινό, αλλά και σε ομοεθνείς

6. Ποιο είναι το μέλλον της παραδοσιακής μουσικής κατά την γνώμη σας;

Πιστεύω ότι στο μέλλον θα διατηρηθεί η Ελληνική λαϊκή μουσική (αυτός ο όρος
νομίζω ταιριάζει καλύτερα από τον όρο «παραδοσιακή» που βάζει μάλλον τα πράγματα στο ράφι, με κίνδυνο μουσειακές προσεγγίσεις) αλλά δεν θα έχει την δύναμη να αναπτυχθεί περισσότερο για πολλούς λόγους όπως οι παραπάνω που ανέφερα συμπεριλαμβανομένης και της βλακείας που μας περιβάλει.

Saturday, 15 June 2013 10:43

Αυλοί

Αυλός  από οστό. Εσωτερική Μογγολία

Αυλος από το Περού 1.100-1.400 μ.χ

Παλαιολιθικοί αυλοι 32.000 χρόνων

Νεολιθικοί αυλοί της Πύδνας

Αυλοί Νεολιθικής εποχής από το Δυσπηλιό Καστοριάς

Page 1 of 3