Δυτική Ανατολή

2005
Μουσική - Διασκεύες: Θοδωρής Γεωργόπουλος

1. ΣΟΦΙΑ ΑΘΗΝΑ 5.42
2. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΙΑΠΕΤΟΥ 6.31
3. ΔΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 3.28
4. SHOPSKI 6.25
5. NAMOYNA ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙ 3.21
6. ΠΑΛΙΑ ΓΚΑΙΝΤΑ 5.36
7. BOGDANSKI KIOUTCEK 4.11
8. TO KΛAMA TOY ΑΧΙΛΛΕΑ ΛΑΓΚΑΒΙΤΣΑ 4.58
9. SHOPE PESEN 2.58
10. MIA ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ 3.12
11. SBORENKA 5.21
12. ZAΡΑΜΟ 3.33
13. ΚΟΚΚΙΝΑ Τ ΣΟΥΡΑΠΙΑ 2.10
14. ΒΑLKAN MINORITY 4.59
15. MAKEΔONITIKO ΣΥΡΤΟ 3.10

 

Nέος δίσκος με τίτλο Δυτική Ανατολή και περιεχόμενο πρωτότυπες μουσικές και τραγούδια του Θοδωρή Γεωργόπουλου, παραδοσιακού πνευστού μουσικού (τα όργανα που παίζει είναι κλαρίνο, καβάλ και φλογέρες) καθώς και παραδοσιακές μουσικές διασκευασμένες από τον ίδιο.

Μια φιλόδοξη μουσική παραγωγή που ξεπερνάει στενά τα πλαίσια της παράδοσης και του έθνικ, λέξεις όπως έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε με ευκολία στις μέρες μας, και απλώνεται σε ένα ευρύτερο μουσικό τοπίο με ταυτότητα και προσωπικότητα. Στις ηχογραφήσεις συμμετέχουν περισσότεροι από 40 σπουδαίοι έλληνες και βαλκάνιοι σολίστες και τραγουδιστές που πλαισιώνουν το ξεχωριστό άκουσμα. Στα δύο τραγούδια, σε στίχους του Θοδωρή Γεωργόπουλου, ακούγονται η Ειρήνη Σκανδάλου και η Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Ο Θ. Γεωργόπουλος γράφει γιά τον δίσκο αυτό:
Ο τίτλος του δίσκου, Δυτική Ανατολή καθρεφτίζει την μουσική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής, που στέκεται στα δυτικά σύνορα της παραδοσιακής ανατολής και ταλαντεύεται ανάμεσα στον Ανατολικό και Δυτικό πολιτισμό παίρνοντας στοιχεία κι από τις δύο πλευρές, φτιάχνοντας ένα μίγμα που θυμίζει μακρινές συγγένειες ξεχασμένες στα βάθη του χρόνου.
Η ηχογραφήσεις του δίσκου ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια και ολοκληρώθηκαν με την συμπαράσταση των καλών φίλων μουσικών και τραγουδιστών και τους ευχαριστώ για αυτό.

Ο Θοδωρής Γεωργόπουλος έχει μια, πολύχρονη, προϋπηρεσία στην παραδοσιακή μουσική, κατάγεται από την Ήπειρο και έχει ως τώρα συμμετοχή σε πολλές εκδόσεις CD είτε σαν σολίστας μουσικός είτε σαν ενορχηστρωτής και παραγωγός. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς τραγουδιστές και μουσικούς της ελληνικής παράδοσης, και άλλων βαλκανικών χωρών, όπως τους Χρόνη Αηδονίδη, Καριοφύλη Δοϊτσίδη, Πετρολούκα Χαλκιά, Αχιλλέα Χαλκιά, Δόμνα Σαμίου (μόνιμη συνεργασία σε συναυλίες και ηχογραφήσεις), Ρος Ντέιλι, και άλλους. Συμμετέχει σε παραδοσιακά πανηγύρια και εκδηλώσεις σε όλης την Ελλάδα με πολλούς τραγουδιστές και μουσικούς από το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Share: