Κατασκευή αυλού

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΑΥΛΟΥ

(ευρωπαϊκό κούρδισμα)

Μελέτη-κατασκευή

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΥΔΕΑΣ-ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εργαστήρι ήχου ”ΑΥΛΟΣ”

Πιστεύοντας πως η γνώση πρέπει να είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όσους ενδιαφέρονται , δίνουμε πρόσβαση και παραθέτουμε εδώ τον τρόπο κατασκευής με σχέδια όλης της σειράς ανοιχτών αυλών (fa-sol-la-sib-do-re-mi) ευρωπαϊκού κουρδίσματος. Έτσι έχει ο καθένας την ευκαιρία να κατασκευάσει μόνος του και με ακρίβεια τους παραπάνω αυλούς-φλογέρες η να ρωτήσει και ζητήσει την βοήθεια μας ελεύθερα για οποιαδήποτε απορία έχει.
Αυτή η μελέτη έχει γίνει βάση συγκεκριμένων μαθηματικών τύπων, έχει επαληθευτεί στην πράξη και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.
Βέβαια, μια τέτοια κατασκευή μπορεί να πραγματοποιηθεί με μια σχετική επιτυχία χρησιμοποιώντας και την εμπειρική γνώση που είναι ”παρόν” χιλιάδες χρόνια στα χέρια των λαϊκών πρακτικών οργανοπαικτών του λαού μας και άλλων λαών.

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

  • Η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε είναι τo χιλιοστό(mm)
  • Τα νούμερα επάνω από τον αυλό υποδεικνύουν την διάμετρο της κάθε οπής.
  • Τα νούμερα κάτω από τον αυλό υποδεικνύουν την απόσταση από το κάτω άκρο του αυλού έως το κέντρο της κάθε οπής.

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΑΥΛΟΥ
Τα υλικά κατασκευής ενός αυλού μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με την δυνατότητα του ενδιαφερομένου στην πρόσβαση του σε αυτά. Έτσι μπορούμε να κατασκευάσουμε ανοιχτούς αυλούς από υλικά ξύλου αλλά και βιομηχανικά υλικά.

Υλικά ξύλου

  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα είδη ξύλου αλλά όχι με την ιδία επιτυχία στην ποιότητα του ήχου που θα παραχθεί από το όργανο.
  • Τα ποιο ”καλόηχα” ξύλα είναι εκείνα που προέρχονται από δέντρα οπορωφόρα και περισσότερο εκείνα που παράγουν καρπούς με κουκούτσι. Αυτά είναι: Κερασιά, βερικοκιά, μουσμουλιά, αμυγδαλιά, αχλαδιά, ελιά, κρανιά(με την κόκκινη κρανιά οι Βούλγαροι οργανοποιοί κατασκευάζουν kaval, γκάιντες) και άλλα.
  • Γεμάτος και διαυγής ήχος βγαίνει και από το καλάμι αρκεί να είναι σκληρό και ξερό, ένα υλικό που έχει μονοπωλήσει σχεδόν την ελληνική ύπαιθρο λόγο της ευκολίας κατασκευής(είναι ”κούφιο”, δεν χρειάζεται τρύπημα)αλλά και της αφθονίας του. –Το baboo είναι και αυτό ένα υλικό παρεμφερές στην παραγωγή του ήχου με το καλάμι.
  • Ένα πολύ ενδιαφέρων ξύλο είναι το πυξάρι(ο αρχαίος πυξός) που έχει χρησιμοποιηθεί τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη για την παραγωγή της πρώτης μορφής κλαρίνων (chalumeau)όπως τα γνωρίζουμε σήμερα(Albert System).

Βιομηχανικά υλικά

  • Πολλά υλικά κατασκευής από αυτά είναι κατάλληλα αρκεί να πληρούν την σωληνωτή διατομή αλλά και τα αριθμητικά στοιχειά που αναφέρονται στα σχεδία(το ίδιο ισχύει και για τα υλικά από ξύλο, καλάμι κλπ)
  • Αυτά είναι: διάφοροι σωλήνες από χαλκό, ορείχαλκο, αλουμίνιο(προσοχή στις καρκινογόνες επικαλύψεις), καθώς και σωλήνες που προέρχονται από κάθε είδους πλαστικά παράγωγα.
  • Η γνώμη μας είναι ότι ο ήχος που παράγεται από τα πιο πάνω υλικά είναι αρκετά καλός και γεμάτος αλλά κατώτερος από τον ζεστό ήχο που ”βγαίνει” από ένα ζωντανό οργανισμό όπως το ξύλο.
Share: